Светиот Дух

Holy Ghost
--------
Holy Spirit

Македонско-англиски речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • пневма — (грч. pneuma здив) 1. во гностичката филозофија: животен принцип и двигател на севкупната природа здив, дишење, дух, душа божествен никулец на животот во светот 2. во христијанската теологија: Светиот Дух …   Macedonian dictionary

  • филиокве — (лат. filioque) геол и од синот. . . , догма на римокатоличката црква која искажува дека светиот Дух произлегува од Таткото и од Синот (лат. ех Patre et Filio), додека православната црква верува дека произлегува само од БогТаткото …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.